Източник: nakafe

Случвало ли ви се е, че неочаквано трябва да посрещате гости, а в дома ви е пълна бъркотия? Вие спешно започвате да чистите и подреждате, но разполагате с много малко време? Това е изнервящо и уморително и често свършва с това, че посрещате гостите си  напълно отпаднали от умора, при това дома ви не изглежда супер подреден и чист.

Ние в НаКафе също неведнъж сме се сблъсквали с тази ситуация и това ни накара да се замислим: толкова ли е важно да почистваме всеки ъгъл? След проучване разбрахме, че само за 30 минути всеки дом може да се подреди и изчисти достатъчно, за да изглежда приятен за хората, които ни идват на гости.

Както винаги, за да се справим бързо и възможно най-качествено, трябва да определим приоритети. Това е лесната част.

Просто следвай пътя на гостите си

Вход в апартамент

 

Представи си вероятния маршрут на гостите си и най-напред подреждай всичко забележимо по този път.

Например, те могат да започнат от антрето (където в момента обувките са струпани на купчинка или разпределени по цялата площ пред вратата). След това те ще се предвижат през хола (виж, на масичката стои чаша със сутришното ви кафе) и стигат до кухнята (о, това вече не може да се гледа). Може би те ще отидат до тоалетната и ще си измият ръцете.

Как да подреждаш бързо

  • Скрий мръсните съдове в съдомиялната или във фурната. Просто ги набутай. Никой от гостите няма да погледне, какво се крие вътре в техниката.
  • Затвори вратите на стаите, които няма да се посещават от гостите. Там е мястото за прането, неоправеното легло и всичко останало.
  • Ако гостите ще посещават всичките ти помещения, бързо събери разпръснатите навсякъде  предмети и ги сложи "на тайно място" - например в празен кош за пране. Не само дрехите, но и всичко, което не изглежда подредено. По-късно ще извадиш нещата и ще ги сложиш на място.

Ароматизирай

Класически начин бързо да получиш приятен аромат е да кипнеш на котлона малко вода с ванилия или кафе. Отвори всичките врати, за да ароматизираш всичките пространства.

За да се отървеш от много лоша миризма в кухнята (например, на пържена риба), смеси 3 супени лъжици оцет с чаша вода и остави да заври за няколко минути на котлона. Оцетът ще убие миризмите във въздуха. След това течността трябва да се изсипи в мивката, за да се предотврати възможността от мирис от канализацията.

Можеш докато почистваш стаите, просто да запалиш 1-2 ароматизирани свещи.

Домакинска работа

 

Избърши видими повърхности с парцал

Вземи два парцала - влажен и сух, и бързо избърши всички видими повърхности по пътя на гостите. Изполвай парцалът, който е подходящ за всяка дадена повърхност.

Можеш вместо влажен парцал да пръскаш повърхностите с препарат за почистване с пулверизатор.

Не забравяй огледалата и крановете в банята.

Ако не успяваш да почистиш всичко, спри се само върху най-видимите повърхности и тези, които най-дълго време ще се намират пред очите на гостите.

Подготви тоалетната

Сложи нова ролка хартия и чиста кърпа за ръце.

Ако нямаш време добре да изчистиш помещението, вземи кухненска или тоалетна хартия, бързо напръскай повърхностите и пода в тоалетната с малко почистващ препарат или вода и избърши.

Прахосмокирай

Концентрирай се върху зоните, които ще видят гостите, като средата на стаите. Забрави за ъглите и первазите. Просто изсмучи големите топки прах на пода и, ако има нужда, на видимите повърхности.

Хубав дом
©

 

Не се престаравай

Не забравяй, че най-важното за гостите са хората, които ги посрещат в дома ти, а не идеалната къща.

Остави си няколко минути да си срешеш косата, сложиш едно червило и капка парфюм.

Това е! Изпуснали ли сме нещо?