Източник: nakafe

Сигурно, вече няма апартамент или къща без интернет. Рутера е центъра на цялата тази магия, осигуряваща безжичната комуникация между различни устройства в жилището и всеки иска той да работи перфектно. Ето защо в този материал в НаКафе ще говорим за това как лесно да усилим сигнала на рутера, без да купуваме ново устройство.

Най-доброто за рутера място в къщата

Някои потребители инсталират рутер просто на бюрото близо до компютъра. Това осигурява добра връзка между ретура и PC-то. Ако обаче в жилището има повече от една стая, има вероятност сигналът да не стига до далечните ъгли на апартамента.

Ето защо повечето хора избират да сложат устройството в коридора или централната стая, откъдето сигналът лесно ще достигне до всички точки на жилището. Важно е да запомните, че този сигнал се гаси от дебели стени, но се отразява и донякъде се усилва от огледалата.

Най-лошото място ще бъде местоположението в нишата, където рутерът ще бъде заобиколен от три стени. Също така зад дивана, аквариума и на рафта на библиотеката. Не забравяйте, че сигналът минава през стените, но се гаси от всяка пречка по пътя му.

Неща, на които не им е място близо до рутера

Абсолютно всички уреди, които имате у дома, трябва да се държат далеч от Wi-Fi рутера. Това се отнася за телевизора, микровълновата печка, хладилника, компютърния системен блок и др.

Електрическите уреди излъчват радиочестотен шум и магнитни полета, което може да повлияе върху качеството на комуникацията. А микровълновите фурни работят на същата честота като рутера - 2,4 GHz. Ако ги инсталирате наблизо, достъпа до мрежата ще спадне рязко.

Радиотелефонът ще създава постоянни смущения, дори когато устройството не се използва.

Тъй като по-голямата част от оборудването ни е съсредоточено в кухнята, става ясно, че това е най-лошото място в къщата за инсталиране на рутер.

Хубавата новина е, че няма причини да се притеснявате за работата на дистанционни ключове за кола, Bluetooth-слушалки и банкови карти. Такива устройства могат да работят на честоти 433 MHz, 125-134 kHz и 13.56 MHz, което не оказва никакво смущение за рутера. А магнитната лента на картата няма да се демагнетизира, чипът няма да повреди.

Допълнителни предпазни мерки

Не забравяйте също, че рутерът не може да се инсталира в близост до радиатори и върху предмети, които могат да се затоплят.

Също така трябва да следите за добрата вентилация покрай рутера, така че не затваряйте устройството и не поставяйте нищо отгоре. Не забравяйте да почиствате корпуса на устройството от прах.

И прочетете инструкциите!